Bahan - Bahan Utama Penghasilan Mee Kuning
Tepung Gandum Protein Tinggi - 1 Kg
Air - 450 ml
Air Abu - 32 ml
Garam - 20g
Pewarna Kuning 2 g
Minyak Masak secukupnya
Peralatan yang digunakan ialah mesin mee, mangkuk adunan, periuk, senduk, penapis dan peralatan lain yang dirasakan sesuai.
Kaedahnya
1. Tepung gandum diayak dahulu.Garam, pewarna kuning dan air abu dikacau larut.
2. Tepung gandum digaul dan diuli dengan air larutan garam dan air abu sehingga sebati.
4. Kemudian, barulah dipotong dengan mesin pemotong untuk menghasilkan mee.
5. Rebus dengan air mendidih (30 - 40 saat) .Angkat apabila ia terapung dan toskan.
6. Cuci dengan air paip bagi menghilangkan kanji - kanji tepung yang ada.
7. Gaul mee kuning dengan minyak secukupnya. Mee sudah disiapkan. Boleh dibungkuskan jika untuk dijual setelah disejukkan.
selamat mencuba
Dapatkan tips dan teknik menghasilkan mi kuning yang baik untuk industri kecil dengan menghadiri kursus pendek di Kolej Komuniti Sabak Bernam
No comments:
Post a Comment