Seperti yang dijanjikan, saya nak share resepi kursus kek yang saya hadiri.
Perlu hasilkan kek span dahulu @ beli sahaja kek span.
Resepi Kek Span (saiz 8 inci)
250g sponge mix cake
4 biji telur
50 ml air
50 g minyak jagung
1 sudu teh ovellate (cari yang halal, jenama Nona atau tak perlu pun tak apa)
1 sudu teh perasa pandan coconut
sedikit pewarna hijau.
Kaedah memasak kek
Masukkan tepung sponge mix, telur , ovellate, air dalam mangkuk adunan. Putar laju hingga kembang. Masukkan perasa dan pewarna dan akhir sekali minyak jagung. Tuangkan ke dalam acuan 8 inci dan bakar pada suhu 180C selama 45 minit.
Bahan 2
400 ml santan pekat
300 ml air
3 sudu teh serbuk agar - agar
50 ml perasa pandan
6 sudu besar tepung Hoen Kee warna hijau
180g gula
serbuk roti putih untuk hiasan
Kaedah memasak Bahan 2
Campur semua bahan. Kacau sebati. Masak pada suhu yang perlahan hingga adunan pekat dan masak.
Kaedah Menghasilkan Pandan Layer Cake
Potong kek kepada 3 bahagian. Trim kek supaya bersih daripada kesan - kesan hangus.
Masukkan 1 daripada 3 bahagian kek ke dalam acuan. Tuang bahan 2 sehingga menutupi lapisan kek.Lapiskan dengan potongan kek yang kedua.Ulang langkah yang sama. Tuang baki bahan 2 ke atas permukaan kek. Ketuk sedikit supaya rata.
Biarkan kek sejuk. Kemudian, hiaskan dengan serbuk roti.
His zunairah, nak tanya kalau skip serbuk agar agar boleh tak?
ReplyDelete