Lidah sebagai alat penguji rasa
Senarai makanan yang kaya dengan kandungan glutamat, inosinat dan guanilat
Berdasarkan jadual di atas, sup daging ayam lebih sedap daripada sup daging lembu. Sup akan bertambah sedap jika dicampurkan dengan kentang. Kicap soya jika dimakan dengan nasi panas sahaja pun sudah cukup sedap. Jadi nombor - nombor di atas memberi penjelasan kenapa kita makan pizza akan rasa lebih sedap jika letak keju parmesan banyak.
Keju adalah produk peraman. Oleh sebab sumber maklumat yang saya ambil bukan dari kalangan masyarakat Asia, ia tidak memasukkan makanan seperti budu, tempoyak, cencaluk, sos ikan dan sebagainya. Seperti yang saya nyatakan sebelum ini, apabila produk itu diperam, lebih banyak protein terurai. Apabila rantai protein terurai, lebih banyak glutamat bebas dalam makanan tersebut. Lebih banyak glutamat bebas, lebih sedap makanan tersebut.
Jadi apa salahnya memasukkan budu sebagai perencah nasi goreng. Pasti siapa yang tidak makan budu sebelum ini akan terasa keenakan nasi goreng tersebut. Belum cuba belum tahu. Jadi, sebenarnya, anda tidak perlu memasukkan perisa makanan tiruan dalam masakan anda kerana semua bahan - bahan yang enak dimasak ada di sekeliling anda.
Sebenarnya masyarakat Asia adalah unik dan penuh rahsia. Jom teroka dan kekalkan budaya kita.
Selamat mencuba.
Keju adalah produk peraman. Oleh sebab sumber maklumat yang saya ambil bukan dari kalangan masyarakat Asia, ia tidak memasukkan makanan seperti budu, tempoyak, cencaluk, sos ikan dan sebagainya. Seperti yang saya nyatakan sebelum ini, apabila produk itu diperam, lebih banyak protein terurai. Apabila rantai protein terurai, lebih banyak glutamat bebas dalam makanan tersebut. Lebih banyak glutamat bebas, lebih sedap makanan tersebut.
Jadi apa salahnya memasukkan budu sebagai perencah nasi goreng. Pasti siapa yang tidak makan budu sebelum ini akan terasa keenakan nasi goreng tersebut. Belum cuba belum tahu. Jadi, sebenarnya, anda tidak perlu memasukkan perisa makanan tiruan dalam masakan anda kerana semua bahan - bahan yang enak dimasak ada di sekeliling anda.
Sebenarnya masyarakat Asia adalah unik dan penuh rahsia. Jom teroka dan kekalkan budaya kita.
Selamat mencuba.
rujukan : http://www.msgfacts.com/resourcespdf/what_foods_are_glutamate-rich.pdf
http://www.glutamate.org/pdfs/igis_booklet_us_page_size.pdf
nota kuliah Dr Maaruf Abd Ghani (UKM) subjek Flavour.
http://www.glutamate.org/pdfs/igis_booklet_us_page_size.pdf
nota kuliah Dr Maaruf Abd Ghani (UKM) subjek Flavour.
No comments:
Post a Comment