Saturday, 26 October 2013

Resepi Pandan Layer Cake

Seperti yang dijanjikan, saya nak share resepi kursus kek yang saya hadiri.


Perlu hasilkan kek span dahulu @ beli sahaja kek span.

Resepi Kek Span (saiz 8 inci)

250g sponge mix cake
4 biji telur
50 ml air
50 g minyak jagung
1 sudu teh ovellate (cari yang halal, jenama Nona atau tak perlu pun tak apa)
1 sudu teh perasa pandan coconut
sedikit pewarna hijau.

Kaedah memasak kek

Masukkan tepung sponge mix, telur , ovellate, air dalam mangkuk adunan. Putar laju hingga kembang. Masukkan perasa dan pewarna dan akhir sekali minyak jagung. Tuangkan ke dalam acuan 8 inci dan bakar pada suhu 180C selama 45 minit.

Bahan 2

400 ml santan pekat
300 ml air
3 sudu teh serbuk agar - agar
50 ml perasa pandan
6 sudu besar tepung Hoen Kee warna hijau
180g gula
serbuk roti putih untuk hiasan

Kaedah memasak Bahan 2

Campur semua bahan. Kacau sebati. Masak pada suhu yang perlahan hingga adunan pekat dan masak.

Kaedah Menghasilkan Pandan Layer Cake

Potong kek kepada 3 bahagian. Trim kek supaya bersih daripada kesan - kesan hangus.
Masukkan 1 daripada 3 bahagian kek ke dalam acuan. Tuang bahan 2 sehingga menutupi lapisan kek.Lapiskan dengan potongan kek yang kedua.Ulang langkah yang sama. Tuang baki bahan 2 ke atas permukaan kek. Ketuk sedikit supaya rata.
Biarkan kek sejuk. Kemudian, hiaskan dengan serbuk  roti.



No comments:

Post a Comment