Monday, 8 May 2017

Mencari pembekal bahan mentah makanan kering dan basah

Kolej Komuniti Bagan Serai sedang mencari pembekal bahan mentah makanan kering dan basah  (kod bidang : 040101 dan 040102) yang berstatus ep enabled dan berdaftar dengan Kementerian Kewangan
Sila hantarkan profail syarikat kepada email saya zunairahagi@gmail.com.
Kalau ada kawan-kawan yang berminat dan terlibat boleh war-warkan ya. Keutamaan syarikat yang beralamat di Perak utara dan Seberang Perai selatan

Dokumen yang diperlukan :-

a) Profail syarikat
b) Sijil Akuan Pendaftaran Syarikat
c) Senarai kod bidang yang terlibat
d) Dokumen SSM (maklumat perniagaan dan jenis Perniagaan)
e) Sijil Akuan Pendaftaran Syarikat Bumiputera (optional/pilihan)

Sekian, terima kasih

Thursday, 20 April 2017

Siapa kata Melayu malas jika..

SIAPA KATA ORANG MELAYU MALAS JIKA ...

1) Masakan Melayu mempunyai aneka rempah.Perlu ditumbuk,dititik,dihiris,dimayang halus,dididih, direneh. Cuba tuan puan lihat kaedah pembuatan dodol, lemang, rendang tok hinggakan kepada masakan harian seperti kari dan sebagainya.

Sunday, 2 April 2017

"Landmark study" bukti suplemen Shaklee selamat dan berkesan

Apabila bercakap tentang nutrisi, suplemen, pemakanan, orang yang selayaknya bercakap ialah seseorang yang ahli tentang pemakanan. Apabila bercakap tentang pengambilan dos ubat yang sesuai dan patut, orang yang selayaknya bercakap tentangnya ialah para ahli farmasi atau ahli ubat. Apabila bercakap tentang penyakit dan kaedah merawatnya, orang yang bercakap sebaik - baiknya ialah para perawat dan doktor. 

Tuesday, 28 March 2017

Program di PKG Kuala Kurau

Hari ini saya dan Nafisa berada di Pusat Kegiatan Guru. Ini adalah pengalaman pertama kali kami ke Kuala Kurau. Jauh juga ya dari simpang utama pekan Bagan Serai.

Video : Apakah yang dikatakan sebagai pasta?


Di Malaysia, kebanyakan kita kerap menikmati makanan berasaskan pasta. Namun pilihan yang diberikan samada ia adalah 'Asian' pasta atau pun Italian Pasta. Cuma kali ini saya cuba bawa anda melihat dari segi pasta Itali. Saya ada sertakan contoh 'Asian' pasta dalam post saya yang lalu. Boleh baca semula di 'link' INI. Jadi apa bezanya dengan Italian Pasta? Bahan sahaja sudah berbeza. Malahan bentuk dan kuahnya juga berbeza. Bahan untuk menghasilkan pasta terdiri daripada tepung semolina dari jenis gandum Durum. Berbeza dengan tepung gandum biasa yang kita gunakan dalam penghasilan mi kuning (pasta asia). Jom kita tengok ulasan dari video - video ini.

Wednesday, 15 March 2017

Koleksi video tentang industri susu


Semua video yang di bawah adalah tentang industri susu. Harap ia membantu kita mendapat gambaran tentang industri susu.

Video 1 : From cow to consumer


Tuesday, 14 March 2017

Pengguna prihatin : betul ke ini susu segar?

Nak pilih tajuk pun susah. Kali ini saya bercerita tentang topik berkaitan susu. Susu ni memang sangat sinonim dengan saya. Sejak kecil, saya mengalami alahan susu. seteruk mana alahan susu itu, teruknya hingga ke tahap cirit birit dan muntah. Pendek kata, kalau nak cuti sakit, minumlah susu. Ini bukan bermakna susu tu tak baik, cuma saya tidak sesuai dengan gula susu iaitu laktosa. Nama popularnya ialah Lactose intolerance.

Walau bagaimanapun, saya masih menikmati produk tenusu yang sesuai dengan perut second hand saya iaitu minum susu kultur. Susu kultur mempunyai bakteria baik yang membantu menghadamkan laktosa susu seperti lactobacillus acidophilus, lactobacillus casei. Ada banyak bakteria baik ni. Itu sebahagiannya. kalau beli 'Yakult', beli Vitagen, boleh la baca nama bakteria baik ni pada labelnya. Persoalannya, kita baca ke? Adakah kita pengguna yang prihatin ?

Thursday, 2 March 2017

Penghasilan puding cendol

Dah lama rasanya saya tak share resepi. Sebabnya tak berkesempatan nak ambil gambar langkah demi langkah. Sibuk mengajar, terlupa nak ambil gambarnya. Kali ini saya share resepi puding cendol. Cendol yang digunakan dihasilkan oleh pelajar kursus pendek saya. Kalau makan sejuk - sejuk, memang sedap.

Tuesday, 28 February 2017

Jom jaga sel tubuh kita dengan polifenol

Apa itu polifenol?

Polifenol ialah antioksidan yang sangat berkesan mengawal dan menghalang sel tubuh daripada radikal bebas.
Ini adalah jenis-jenis polifenol. Vivix Shaklee diperkaya dengan resvertrol. Cuba cari dia kelas apa? Vitamin C Shaklee pula ada bioflavonoids. Nampak tak?

Antara jamu tradisional dan suplemen vitamin mana lebih baik?

Antara jamu tradisional dan suplemen vitamin mana lebih baik? Ini antara soalan yang pernah saya terima dan pernah saya fikir. Pada pendapat saya, kedua - duanya baik. Setaraf. Cumanya kita kena tahu ia asli atau pun bukan. Pada saya suplemen vitamin ialah jamu moden. Jamu tradisional asalnya pengamal yang menghasilkannya sendiri sebab bahan yang digunakan pun mudah dijumpai.

Sunday, 26 February 2017

Suplemen yang terbaik ketika mengandung

Apabila mengandung, kita akan disarankan untuk mengambil suplemen. Saya mengaku, saya ni jenis culas makan ubat. Pertama penakut. Kedua susah nak telan. Masa kecik-kecik dapat ubat jenis tablet atau pil, saya akan kunyah. Sebabnya saya memang hanya akan minum air bergelen - gelen tapi ubat tak tertelan. Siapa macam ni. Keadaan ini berlarutan hingga umur saya 20an. Sebab itu saya sangat tak suka sakit kerana saya susah makan ubat.

Monday, 23 January 2017

Kepentingan kolesterol pada tubuh

Hari ni nak cerita pasal kolesterol atau ejaan bahasa Inggerisnya cholesterol. Kerap kali, kalau nak mengata orang tu gemuk, atau nak makan daging kambing, kolesterol selalu jadi mangsa tuduhannya. Apalah salah kolesterol tu ye.

Sunday, 22 January 2017

Resepi rendang ayam mudah untuk ibu sibuk

Seperti dijanjikan, saya akan kongsikan resepi rendang ayam mudah untuk ibu - ibu yang sibuk dan buat - buat sibuk macam saya. Bahannya sangat mudah dan ia bukan halangan untuk memasak rendang. Giteww.

Thursday, 19 January 2017

5 Makanan ringan paling sesuai untuk kanak - kanak

Wow, topik kontroversi saya pilih kali ini. Kebanyakan ibu bapa sekarang sangat menitik beratkan kesihatan anak - anak. Sepadan dengan ilmu dan pembacaan ibu bapa dalam dunia tanpa sempadan. "Kau Google je". Itu ayat biasa yang sering kedengaran. Apakah itu makanan ringan? Menurut kamus dewan , makanan ringan ialah makanan yang tidak mengenyangkan seperti kudap - kudapan ,contohnya kekacang keropok, kerepek dan sebagainya. Jadi kalau tak kenyang, buat apa nak bagi anak makan makanan ringan, ye tak?

Tuesday, 17 January 2017

Panduan penggunaan pelekat 'hook and loop' dalam susun atur

Baru - baru ni saya ke Daiso lagi. Macam biasa ada buah tangan untuk susun atur rumah dan organizer saya. Buah tangan yang dibeli ialah tape hook & loop atau kita selalu panggil Velcro padahal Velcro ialah jenama. Biasalahkan. Ubat gigi pun kita panggil Colgate walaupun jenama Zaiton!. Saya guna pelekat ini untuk lekatkan 'remote control' tv di rumah. Maklumlah asyik 'misplaced' saja. Tangan kecik pun ramai.

Thursday, 12 January 2017

Planner 2017 Kolej Komuniti Wilayah Perak

Salam tahun baru. Rasanya, ini entri pertama untuk tahun 2017. Saya dah lama tak menulis blog. Mood itu tak datang. Bagi post kali ini saya sekadar nak share planner yang saya buat untuk kegunaan pelajar dan pensyarah kolej komuniti bagi tahun 2017, khasnya wilayah Perak. Sendiri buat. Saya bukan orang yang hebat dalam aplikasi komputer. Jadi planner ni sekadar yang praktikal untuk saya dan rakan - rakan merancang aktiviti sepanjang tahun.