Saturday, 10 May 2014

Kebaikan anggur muscadine (Vitis rotundifolia) terhadap kesihatan manusia

Kajian yang dibuat oleh para scientist seperti William D Wagner yang dibentangkan pada 26 September 2009 telah menunjukkan anggur muscadine mengandungi pelbagai jenis fitonutrient yang memang secara santifik telah dibuktikan baik untuk kesihatan. Interaksi secara semulajadi di kalangan fitonutrient tersebut sangat penting untuk kesihatan. Kesemua fitonutrient tersebut berfungsi sebagai antioksidan, anti keradangan ke atas gen tertentu yang akan mengurangkan kesan penyakit kronik dan ia baik untuk kesihatan.


Anggur muscadine didapati merupakan sumber utama pelbagai jenis fitonutrient. Ada komponen fenol tersebut sangat tinggi dan ada yang tidak ada di dalam buah - buahan atau sayuran yang lain. Fungsi utamanya lebih difokuskan terhadap sifat anti keradangan dan kesannya terhadap gen @ DNA tertentu.

Kajian yang dijalankan menunjukkan terdapat lebih dari 1000 komponen phytonutrients yang kebanyakannya adalah dari keluarga polyphenolics. Antara komponen yang popular ialah Ellagic acid, Chlorogenic acid, Resveratrol, Anthocyanidins, vitamin C, catechins dan sebagainya. Komponen lain yang ada di dalam anggur muscadine ialah vitamins, minyak, serat, gula dan proteins. Anggur ini dipercayai mempengaruhi penyakit - penyakit utama di dunia sekarang seperti sakit jantung, kanser, strok dan arthritis.Selain itu, sifat antioksidan yang terdapat padanya disebabkan oleh kandungan polyphenolics anggur yang diakui lebih berkuasa daripada vitamin C dan E.

Kesannya terhadap jantung dan saluran darah


  • Amalan memakan anggur muscadine akan mengurangkan kesan pengoksidaan akibat sress terhadap jantung dan darah. 
  • Ia juga mengurangkan keradangan saluran darah dan mengurangkan pembentukan plak di dalam arteri.
  • Mengekalkan mekanisma dan kepekatan saluran darah yang memastikan tekanan darah berada di paras normal.
  • Menghalang pembekuan darah yan tidak normal.
Kesannya terhadap penyakit kencing manis @ diabetes

  • Mengurangkan sindrom metabolik
  • Mengawal kepekatan glukosa dalam darah
  • Mengurangkan kerosakan mata akibat sindrom metabolik
  • Menghalang pembentukan protein AGE
Sifatnya sebagai anti keradangan

  • Menghalang keradangan disebabkan oleh penyakit berikut :-
* Rheumatoid arthritis
* Gout
* Psoriasis
*Inflammatory Bowel Disease
*Colitis
*Atherosclerosis
*Diabetes
*COPD
*Asthma
*Allergies
*Alzheimer's @ nyanyuk
*Fibromyalgia

Resveratrol di dalam anggur muscadine

Kajian oleh Delmas et. al (2006) dan Anjana Bhardwaj et al. (2007) menunjukkan, revesratrol bertindak sebagai penghalang proses pembentukan sel kanser iaitu : pertumbuhan tumor, promotion, progression dan menghalang langkah akhir kanser iaitu angiogenesis dan metastasis. Menariknya, dos yang sedikit sudah mencukupi untuk menghalang pembentukan sel kanser atau menghentikan pertumbuhan sel kanser. Sifat ini menunjukkan kesan resveratrol mempunyai kesan spesifik terhadap gen @ DNA.

Pada tahun 2007, kajian yang dibuat oleh Tamaro et. al di University of Georgia mendapati serbuk kulit anggur muscadine membunuh sel kanser prostat disebabkan oleh kandungan resveratrol di dalamnya. Kajian oleh Mertens-Tallcott,S.U. et al. (2006) yang dikeluarkan dalam Agricalture Food Chemistry Journal menunjukkan kandungan ellagic axcid di dalam anggur muscadine mematikan sel kanser kolonEllagic accidnya juga memelihara sel tisu normal daripada ubat - ubatan kemoterapi (Yuce,A. et al., 2007).Selain itu, serbuk kulit anggur muscadine juga didapati menghalang penyakit leukimia (Carsten,R.E. et al. 2009). Banyak lagi kajian - kajian lain yang dilakukan terutama terhadap penyakit - penyakit utama seperti kanser payu dara dan keputusannya menunjukkan kandungan polifenol di dalam anggur muscadine mampu menghalang pembentukan dan mematikan sel kanser.

Di Malaysia, jus anggur muscadine di pasarkan oleh Shaklee sahaja. Oleh itu, jika anda berminat untuk mendapatkan jus anggur muscadine @ Vivix , sila hubungi saya atau pengedar bebas Shaklee yang lain. 
Anggur muscadine merupakan kandungan utama di dalam VIVIX Shaklee

Saya mengalu - alukan pendapat dan teguran daripada pembaca semua. Jika anda memilih saya sebagai s.i.d. anda, saya memberikan jaminan perkhidmatan yang terbaik untuk anda.

Hubungi saya di 

emel : zunairahagi@gmail.com
no h/p : 012-2248189
fanpages : superfood store sabak bernam
fb : zunairah abdul ghani 
blog : zunairahghani.blogspot.com 
        
Rujukan utama : Health Benefits of Muscadine Grapes oleh William D. Wagner, Ph.D

No comments:

Post a Comment