Panduan Makanan Sihat dan Selamat merupakan sebuah blog perkongsian ilmu tentang makanan dan sains dalam kehidupan oleh seorang pensyarah pemprosesan makanan, ibu, isteri dan pengedar bebas Shaklee.
Tuesday, 20 September 2016
Penghasilan Kue Teow (Homemade)
Sebenarnya, ini resepi yang Zu ajar dalam Sijil Pemprosesan Dan Kawalan Mutu Makanan, Subjek Pemprosesan Hasil Bijian ketika di Kolej Komuniti Sabak Bernam. Ada mee kuning, laksa, tempeh dan macam - macam lagi. Semua dah pandai buat mi kuning kan. Kalau tak ingat resepi, boleh klik di link INI .Jom buat kue teow pula.
Friday, 9 September 2016
Idea bekal ke sekolah
Waktu rehat yang panjang hari Jumaat, saya ambil kesempatan menelaah buku baru tentang masakan. Buku ini sangat sesuai untuk ibu - ibu yang setiap hari memasak untuk bekal anak - anak ke sekolah dan juga memasak untuk anak - anak. Saya sangat cadangkan buku ini kerana menu dan resepinya sihat dan bersesuaian dengan diet anak sekolah. Saya faham, biarpun setiap hari ibu memasak di rumah, kadang - kala akan ada masa kita jemu dan buntu untuk mencari idea untuk memasak.Sebelum tidur, mesti ada soalan, esok nak masak apa ya?Biarpun masak hari - hari.
Aiskrim sedap di Kamunting, rugi kalau tak cuba.
Saya sejak berpindah di Taiping memang suka berjalan - jalan cuba makanan baru di tempat baru. Jadi kalau datang Kamunting, sila singgah dapatkan aiskrim kelapa. Panas - panas , kalau dapat basahkan tekak dengan aiskrim ni, memang nyaman lah. Saya catatkan pengalaman ini dalam blog sebelah. Ini link aiskrim sedap tersebut. Klik di ----> Aiskrim kelapa Kamunting. Selamat mencuba ya. Jalan - jalan ke utara, jangan lupa singgah tau.
Subscribe to:
Posts (Atom)