Seminggu dua ni, sibuk dicanang dalam alam maya mengatakan Shaklee penyumbang dana pada Israel. Ini berikutan ada laman web Keneseth Israel. Memang popular lah laman web ni sekejap. Diletakkan pulak lambang Shaklee di laman web tersebut. Apabila di klik ia akan ke laman web SID Shaklee yang berkenaan.
Panduan Makanan Sihat dan Selamat merupakan sebuah blog perkongsian ilmu tentang makanan dan sains dalam kehidupan oleh seorang pensyarah pemprosesan makanan, ibu, isteri dan pengedar bebas Shaklee.
Monday, 21 July 2014
Friday, 18 July 2014
Rahmat dari kisah duit syiling
Sebenarnya entri ini saya nak tulis lama dah, namun kerana kesuntukan masa menulis, saya diamkan dahulu. Baru - baru ini, saya bertanya khabar tentang adik Khatijah dan adik Syafikah. Alhamdulillah, kedua - duanya baik - baik saja. Pelajaran masih diteruskan seperti biasa. Adik Khatijah, masih lemah mengenal huruf namun diharap dia bersemangat terus untuk belajar. Namun, adik Syafikah tidak lagi diajar oleh ustazah Khadijah. Khabarnya, mereka berdua masih lagi menerima sumbangan dari ahli masyarakat yang prihatin. ustazah Khadijah sudah tidak menguruskan lagi sumbangan. Semua sumbangan terus dihantar kepada waris adik - adik ini.
Thursday, 17 July 2014
Aktiviti pelajar dalam kelas pengenalan sains makanan
Panduan mencuci ketuhar gelombang mikro
Minggu ini merupakan minggu yang agak sibuk buat saya. Saya banyak bekerja di luar. Jadi ketuhar gelombang mikro menjadi teman baik suami saya. Maklumlah nak jaga anak dua orang yang sedang ligat. Bersahur sendirian. Masak mi segera pun guna mikrowave. Saya sudah mengagak apa yang berlaku di dalmnya. :). Tak apalah, asalkan anak saya dijaga dengan baik. Terima kasih bos. Jadi awal pagi selepas bersahur, saya mulakan proses cucian ketuhar saya.
Thursday, 10 July 2014
Doa Qunut Nazilah
Saya kongsikan doa qunut nazilah. Doa ini dibaca ketika mengalami kesusahan dan kita terdesak memerlukan bantuan. Namun doa ini juga boleh dijadikan doa amalan selepas solat. Ketika masih di sekolah, saya telah didedahkan doa ini. Apabila membacanya , ia memang menggentarkan jiwa dan memberi kita semangat. Jom amal.
Wednesday, 9 July 2014
Susun atur dalam dapur saya
Sejak masuk dalam group Kami Suka Susun Atur, sebenarnya banyak ilmu mengemas dan ilmu 5S yang saya pelajari terutamanya di dapur pejabat (makmal makanan) dan di rumah khasnya. Jadi sekali lagi, saya sekadar nak share, untuk mempunyai kabinet dapur, tidak semestinya kita perlu mempunyai wet kitchen atau pun kabinet di atas. Sebenarnya, saya belum lagi berhasrat ke arah mempunyai kabinet di bahagian atas dapur. Saya cuma inginkan dapur yang lapang dan bebas. Bebas supaya ia tidak menghalang kreativiti saya ketika memasak. Saya pasti memasak, paling malas sekali sehari. Kos kabinet dapur saya ialah RM5500.00 termasuk kos sinki dan dapur. Harga ini pada tahun 2012.
Sunday, 6 July 2014
Pengenalan sains makanan : subjek yang baru diajar
Menggelabah dalam diam saya apabila dijadualkan mengajar subjek pengenalan sains makanan. Kenapa gelabah? Sebab subjek ni menjadi asas pelajar - pelajar SPK (Sijil Pemprosesan dan Kawalan Mutu Makanan) dalam meneruskan pengajian dalam bidang sains dan teknologi makanan. Kalau saya ajar tak seronok, membosankan, makanya, pelajar saya pasti anggap keseluruhan subjek yang berkaitan sains makanan ini tak menyeronokkan.
Thursday, 3 July 2014
Tomyam tanpa perencah segera
Sekadar berkongsi petua oleh ibu saya. Makanan siam banyak yang dari jenis rebusan dan bersantan. Yang popular dari jenis rebusan seperti tom yam. Tom yam bermaksud, sayur campur @ sup campur. Lebih kurang itulah yang diberitahu oleh abah saya. Abah adalah penutur dialek siam dan belajar bahasa Melayu di sekolah.
Sejak kecil, ibu saya memang jarang menggunakan perencah segera. Kebetulan, semalam, saya berbuka dengan Spaghetti Tom Yam. Tom yam jenis tomyam merah. Merahnya kerana menumis pes cili dengan minyak. Jika tom yam putih, tidak perlu menumis pun boleh.
Sejak kecil, ibu saya memang jarang menggunakan perencah segera. Kebetulan, semalam, saya berbuka dengan Spaghetti Tom Yam. Tom yam jenis tomyam merah. Merahnya kerana menumis pes cili dengan minyak. Jika tom yam putih, tidak perlu menumis pun boleh.
Wednesday, 2 July 2014
eJual Shaklee
Shaklee telah menambah baik kaedah pembelian untuk semua penggunanya. Oleh yang demikian, pengguna boleh membeli terus kepada Shaklee tanpa perlu menghubungi pengedar Shaklee.
Anda hanya perlu pilih barang yang hendak dibeli seperti shopping cart. Bayar melalui kad kredit/debit kepada Shaklee.
Ini linknya untuk semua produk Shaklee.
Set Bersalin/Berpantang Shaklee (Boleh klik mengikut bajet anda)
Set Kurus Shaklee Versi Bajet (Boleh klik mengikut bajet anda)
Set Kurus Shaklee Versi Optimum (Klik Cinch pilihan anda sahaja tetapi kalau ada yang nak beli semua pun boleh)
Set Mengandung/Prenatal Shaklee
Set Sihat Shaklee (Sesuai untuk rutin harian. Sehari sebiji Vitalea,sebiji Bcomplex, sebiji vitamin C dan sebiji Omega Guard)
Set Healthy Home Shaklee (Sesuai untuk penggunaan seisi rumah. Dijamin selamat dan tanpa bahan kimia yang memudaratkan.Boleh klik mengikut kesesuaian bajet anda.)
#ESellShaklee
#EjualShaklee
Set Kurus Shaklee Versi Bajet (Boleh klik mengikut bajet anda)
Set Kurus Shaklee Versi Optimum (Klik Cinch pilihan anda sahaja tetapi kalau ada yang nak beli semua pun boleh)
Set Mengandung/Prenatal Shaklee
Set Sihat Shaklee (Sesuai untuk rutin harian. Sehari sebiji Vitalea,sebiji Bcomplex, sebiji vitamin C dan sebiji Omega Guard)
Set Healthy Home Shaklee (Sesuai untuk penggunaan seisi rumah. Dijamin selamat dan tanpa bahan kimia yang memudaratkan.Boleh klik mengikut kesesuaian bajet anda.)
#ESellShaklee
#EjualShaklee
Tuesday, 1 July 2014
Jimat masa memasak dengan teknik kreatif
Pagi tadi ketika sahur, macam mak - mak yang lain, saya mengemas dapur setelah bersahur, memasak makanan anak untuk di bawa ke rumah pengasuh. Akhirnya habis juga rendang ayam lauk berbuka hari Isnin baru - baru ini. Mujurlah semakin lama, semakin sedap rendang ayam tersebut. Gigih k, buat rendang ayam balik berbuka, gara - gara kecur liur. Ni rendang ayam express dan short cut. Kebetulan, mak saya, mengirimkan serai dan daun kunyit dari kampung. Banyak betul serai, lebih dari 30 batang kut. Terima kasih mak.
Subscribe to:
Posts (Atom)