Ini cendol yang dibuat sendiri oleh peserta. Ini gambar permulaan je. Nak belajar, boleh buat permintaan dengan Unit Kursus Pendek Kolej Komuniti Bagan Serai |
Bahan Lapisan Cendol
500 ml air
170 gm gula halus
250 ml air
1 peket agar-agar serbuk ( 10 gm ~ 12
gm )
250 ml santan ~ guna santan KARA (
santan KARA ni campur air jadikan 250 ml )
secubit garam
30 gm tepung jagung
500 gm cendol
Kaedah
1.
Panaskan
500 ml air dengan gula halus hingga gula larut
2.
Satukan
agar-agar dengan 250 ml air dan tuangkan dalam adunan gula, masak hingga
agar-agar larut
3.
Satukan
santan, tepung jagung dan garam, kacau rata hingga tepung tidak berbintil
4.
Tapis,
dan tuangkan dalam adunan agar-agar
5.
Bila
didih, tutup api
6.
Biar
suam sikit baru masukkan cendol.
7.
Sediakan
loyang ukuran 10 x 10 inc @ bekas plastic kecil
8.
Basahkan
dengan air
9.
Tuangkan
agar-agar cendol
10. Biarkan ia mengeras
11. Sementara lapisan cendol mengeras
kita sediakan lapisan gula Melaka
Bahan Lapisan Gula Melaka
200 gm gula Melaka
500 ml air
2 helai daun pandan di simpul
250 ml air
1 peket agar-agar serbuk ( 10 gm ~ 12 gm)
250 ml santan pekat ~ guna KARA
secubit garam
Kaedah
1.
Panaskan
500 ml air bersama dengan gula Melaka dan daun pandan
2.
Bila
gula dah larut, angkat dan tapis
3.
Dalam
periuk lain, satukan 250 ml air dan agar-agar serbuk dan masak hingga agar-agar
larut
4.
Tuangkan
air gula Melaka yang telah di tapis
5.
Tuangkan
juga santan dan secubit garam
6.
Kacau
senantiasa supaya santan tak pecah
7.
Sebelum
tuangkan lapisan gula Melaka ke atas agar-agar cendol, cucuk dahulu permukaan
lapisan cendol atau cakar-cakar permukaannya supaya lapisan gula Melaka melekat
dan tidak tertanggal nanti.
8.
Kemudian
tuangkan lapisan gula Melaka
9.
Biarkan
ia sejuk sebelum di dinginkan dalam peti ais.
Tips dan panduan
·
Untuk
mengelakkan cendol mendap ke bawah, pastikan masukkan cendol dalam adunan
santan tu apabila adunan santan telah suam.
·
Kacau
rata baru tuang dalam loyang.
·
Untuk
mengelakkan lapisan daripada tertanggal atau tidak melekat. Pastikan adunan
lapisan santan ( cendol ) masih suam ketika lapisan gula Melaka di tuang.
·
Pastikan
juga lapisan atasnya di cakar atau di cucuk-cucuk dengan garfu supaya ia
melekat dan tidak tertanggal.
____________________________________________________________________________________
Ini kursus pendek kami di luar kolej. Ramai tau. Tengah panas pun, mereka ni sanggup datang belajar. Anda bila lagi? |
Bagi sebarang permohonan kursus pendek di Kolej Komuniti Bagan Serai terutamanya bidang pemprosesan makanan, boleh emailkan kepada saya di zunairahagi@gmail.com atau hubungi unit kursus pendek Kolej Komuniti Bagan Serai, berhubung terus dengan Pn Rahiza Shima (019-4493451) . Kalau lokasinya bersesuaian dengan keperluan kursus, kami boleh turun ke tempat tuan puan. Keutamaan di sekitar daerah Kerian, Perak dan juga sekitarnya.
No comments:
Post a Comment