Saturday, 8 February 2014

Resepi Roti Paun Mudah (Ban manis)

Sebenarnya, saya 'cuba try test' saja buat roti ni, almaklumlah, tangan saya jarang - jarang menghasilkan roti. Namun, hari ini, saya berjaya buat roti mudah untuk dimakan bersama lebihan kuah bolognese. Roti dilihat sesuai dan mengenyangkan.



Bahan - bahan :

Tepung gandum cap kunci - 500g
Air suam panas (tangan boleh dicelup ke dalam air) - 1 cawan @ 200 ml
Gula - 4 sudu besar
Yis kering (paket mauripan) - 2 sudu besar
Minyak masak - 4 sudu besar

Caranya

Tepung gandum, diayak dan disukat sebanyak 1 cawan dahulu dan dimasukkan ke dalam mangkuk adunan.

Bancuh gula dengan air suam panas. Masukkan yis kering apabila gula telah larut ke dalam air.

Tuang campuran air gula dan yis.

Kacau adunan.

Sebatikan adunan. Tambah tepung sedikit demi sedikit sehingga adunan tidak melekat di jari dan mangkuk. Uli hingga sekata.

Masukkan minyak. Uli lagi.Tambah sedikit tepung untuk mecantikkan doh.


Bentukkan doh roti menjadi bulat - bulat kecil di dalam loyang.

Biarkan ia kembang sehingga 2 kali ganda bentuk asal.

Sapu cairan mentega di atas permukaan doh.

Bakar pada suhu 180C selama 15-20 minit. (jangan lupa panaskan oven dahulu).

Mudah je buat roti paun ni.

Tips :

Uli adunan dan tambah tepung sehingga, doh tidak melekit dan melekat di tangan dan mangkuk ketika proses menguli doh. Jika sudah tidak melekat bermakna, tepung telah cukup sesuai dengan komposisi air.

Jangan tambah garam ke atas yis. Gaul rata garam dengan tepung dahulu, baru masukkan bancuhan yis. Jika garam dituang ke atas yis, yis akan mati dan doh tidak akan kembang.

Boleh tambah bahan campuran lain ketika di awal proses mengadun. Saya tambah bawang putih cincang dan oregano.
 

Ini hasil roti yang telah siap. Saya tambahkan oregano dan bawang putih ke dalam adunan supaya sesuai dengan tema.


No comments:

Post a Comment